Kategori er en av de forhåndsdefinerte taksonomiene i Wordpress, som hjelper deg med å sortere innholdet i forskjellige seksjoner, det vil si at et nettsted som publiserer innhold i forskjellige emner kan dele opp dette i flere seksjoner ved hjelp av kategorier. For eksempel kan en nyhetsside ha kategorier for artikler under 'Nyheter', 'Sport', 'Vær' osv.

Dersom ingen kategori er angitt for et innlegg vil det automatisk legge seg under standardkategorien, som i en ny installasjon av Wordpress vil være 'Uncategorized'. En administrator kan endre standardkategori for innlegg under 'Innstillinger -> Skriving'. Et Worpress-innlegg kan tilknyttes flere kategorier, samt ha både kategorier og stikkord (nøkkelord) tilknyttet.

Hvordan legge til kategorier

Du kan opprette kategorier i Wordpress mens du skriver et innlegg, i eget felt som lister opp eksisterende kategorier. Du kan tilknytte innlegget til eksisterende kategorier ved å krysse av for dette ved siden av kategorinavnet, og du kan også opprette nye kategorier ved å klikke på '+ Legg til ny kategori'.

Wordpress - Nytt innlegg og kategorier

Du kan også legge til kategorier direkte under 'Innlegg -> Kategorier'. Fyll inn et navn, og om ønskelig kan du også legge til 'identifikator', som er et nettadressevennlig navn med små bokstaver. Det anbefales at det på identifikator brukes kun bokstaver, nummer og bindestrek – og ingen spesialtegn eller særnorske tegn. Dersom du oppretter en underkategori må du også velge overordnet kategori (foreldrekategori). Anbefales også at du fyller inn en beskrivelse som hjelper søkemotorene med å finne frem til relevant innhold, men kun navn er påkrevd å fylle ut. Når alt er fylt ut og valg klikker du på  'Legg til ny kategori'.

Wordpress - Kategorier

Hvordan redigere kategorier

Kategorier kan redigeres fra 'Innlegg -> Kategorier'. Pek med musen på den kategorien som du ønsker å redigere, og klikk så på lenken for 'Rediger' som dukker opp. Dette vil åpne redigeringen hvor du kan endre navn, identifikator, legge til eller fjerne forelderkategori, endre eller legge til beskrivelse.

Wordpress - Rediger kategori

Du kan også slette kategorier fra denne siden. Sletting sletter ikke innlegg som ligger under kategorien(e), så dersom et innlegg ikke også er tilknyttet en annn kategori vil det automatisk tilknyttes standard kategori. Merk også at du ikke kan slette en standard kategori, for å kunne gjøre det må du først angi en annen som standard i innstillingene for Wordpress.

Hvordan vise kategorier

Kategorier kan vises på siden med widget for kategorier. Gå til 'Utsende -> Widgeter' hvor du kan dra og slippe widgeten 'Kategorier' til en sidestolpe, den vil da liste opp alle dine kategorier i sidestolpen, utenom eventuelle tomme kategorier (kategorier uten innlegg).

Wordpress - Kategori widget

Du kan også legge inn kategorier i nettsidens menyer. Gå til 'Utseende -> Menyer', klikk på 'Kategorier', velg ønskede kategori(er) og klikk deretter på 'Legg til meny'.

Wordpress - Menyer

Hva er en underkategori

Kategorier er hierarkisk taksonomi, som betyr at alle kategorier kan ha en underkategori. En underkategori brukes vanligvis for underemner for et bredere emne.

For eksempel: En nyhetsside kan ha en forelderkategori 'Nyheter' med underkategorier for 'Lokalt', 'Innenriks', 'Utenriks' osv.

Du kan legge til underkategorier mens du skriver ett innlegg, eller fra kategorisiden. Bare velg en forelderkategori når du legger til en ny kategori, som da vil bli en underkategori av valgt forelderkategori.